Предимства от поставянето на външна топлоизолация                          

Полагането на външна топлоизолация има за цел да намали топлообмена между вътрешната и външна околна среда и да прекъсне загубите на топлинна енергия, който идват главно от не изолираните външни стени. След направата на качествена топлоизолация можем да постигнем повишаване на вътрешната температура с 8 - 10 градуса през зимата и намаляване с 6 - 8 градуса през лятото, така могат да се спестят до 50% от разходите за отопление и климатизация.

Добре направената топлоизолация предпазва от негативните външни атмосферни влияния, освен това не позволява появата на мухъл и конденз по стените, така домът Ви става едно уютно и добре балансирано място за живот.

Допълнителни предимства са значително удължаване на живота на сградата, по добър и красив  завършен вид, постигането на шумоизолиращ ефект и не на последно място повишаването на пазарната стойност на вече енергийно ефективния имот.

Това прави поставянето на външна топлоизолация една много разумна и изгодна инвестиция, която се изплаща за около 3-4 години от намаляване на разходите за топло и електро енергия, след което носи реална печалба  на собственика. А в наши дни при условия на непрекъснато растящи цени на енергийните източници, направата на топлоизолация се превръща в необходимост.

Технология при монтаж на топлоизолация

1.    Преди полагането на топлоизолация е задължително да се премахнат стари и остатъчни материали от стените, ако има такива. Стените трябва да са сухи, чисти и добре обезпрашени, а във някои случаи е желателно върху стените да се нанесе дълбоко проникващ грунд с цел по добро залепване на лепилото.

2.    След това се поставят топлоизолационните плоскости, като е препоръчително поставянето да започне от долу на горе за да се избегне разместване и увисване на плоскостите, което може да доведе до получаване на топлинни фуги между тях, последвано от нарушаване на целостта на завършващото покритие (напукване). В зависимост от повърхността на стената топлоизолационните плочи се намазват целите или частично с помощта на гребен, а когато е необходимо с различни по големина топки от лепило . След залепването на плоскостите се поставят и закрепващи дюбели.

3.    Върху цялата повърхност на топлоизолационното покритие се поставя стъклофибърна мрежа, а където е необходимо и PVC ъгли. Като едновременно с това се шпаклова с покриващ слой шпакловка за топлоизолация.

4.    Преди да се направи на мазилката е препоръчително, а при някои видове мазилки е задължително нанасянето на грунд върху шпаклованите преди това стени.

5.    За крайно покритие се нанася завършващ слой мазилка която може да се структурира по различен начин до постигане на желания ефект. Мазилката има за цел са защити топлоизолацията от въздействието на времето, водата и слънчевите лъчи, а също така и да придаде добър и завършен естетичен вид на цялата фасада.